Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Το χωριό μας, σήμερα περί τους 800 μόνιμους κατοίκους, αντλεί την ιστορία του από τον 4ο π.Χ. αιώνα, οπότε λεγόταν «Μικρά Φερά», ως οικισμός της αρχαίας Θεσσαλικής πόλης Φεραί, όπου το σημερινό Βελεστίνο. Επειδή τότε διέθετε πηγή με πόσιμο νερό, το χωριό αποτελούσε πέρασμα και σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού ταξιδιωτών και καραβανιών με σιτηρά και διάφορα άλλα εμπορεύματα, καθοδόν προς το λιμάνι της Ιωλκού. Από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκε και διώροφο κτίριο που τότε λειτουργούσε ως πανδοχείο.

 

Έχοντας πάρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος στα βυζαντινά χρόνια, το χωριό δεν λεηλατήθηκε από τους Τούρκους κατά την Τουρκοκρατία, «ένεκα του τρόμου και του δέους που ένιωθαν αυτοί προς τον ομώνυμο Άγιο». Διάφορα ιστορικά κτίσματα της εποχής, όπως π.χ. η κεντρική βρύση στην Πλατεία αλλά και οθωμανικού τύπου οικιστικές κατασκευές, δυστυχώς δεν επέζησαν της κακώς εννοούμενης δυτικής νεωτερικότητας και κατεδαφίστηκαν.

 

Σήμερα το χωριό, εκτός από Δημοτικό Σχολείο, περιέχει στα διοικητικά του όρια το 304 στρατιωτικό εργοστάσιο αρμάτων και την Β’ Βιομηχανική περιοχή, ενώ σε απόσταση 300μ. από την κεντρική πλατεία του δεσπόζει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Φερών, ο παλαιότερος Ναός της Αρχιερατικής Περιφέρεια Βελεστίνου. Με μόνιμους κατοίκους στους περίπου 700, το χωριό αποτελεί μια όαση για τους καλοφαγάδες, που αψηφούν την διαδρομή για να απολαύσουν την γαστρονομική παράδοση στο κρέας που άξια στολίζει την περιοχή.

 

Στην κεντρική του πλατεία, πέρα από την εγκατάσταση της Ψησταριάς Σαμαρά, υπάρχει ο διαμορφωμένος χώρος της πλατείας, αλλά και εμπορικά καταστήματα για αγορές τύπου πολυκαταστήματος. Επίσης υπάρχουν καφετέριες για την μετά φαγητό επίσκεψη για καφέ, γλυκό ή παγωτό για όλη την οικογένεια.

 

 

 

 

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ & ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΟΥΜΕ

Page Tags:ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΕΡΩΝ | ΧΑΡΤΗΣ 24250 22014